1. Hello Guest! Did you know that we're also on Discord? You can join us here: https://discord.gg/vxqdaG4.
    Dismiss Notice

(QUESTION) Exporting IGB from 3DS MAX

Discussion in 'Custom DLC' started by R4ph !!, Nov 12, 2021.

  1. R4ph !!

    R4ph !! Welcome to DIVA!

    Joined:
    Nov 10, 2021
    Messages:
    7
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    25
    #1 R4ph !!, Nov 12, 2021
    Last edited: Nov 12, 2021
    Hi, so I was trying to export models to Project Diva Extend using 3ds Max 2010, and I got a weird result.

    For whatever reason, this shows up in Alchemy when I exported it.[​IMG]

    Usually, its supposed to look like this:
    [​IMG]

    Please, do help! I don't know much about exporting models to PD, I'm just trying to figure it out myself because i cant seem to find any tutorials on this topic.
     
  2. Wyrdgirn

    Wyrdgirn I'm a faithful lover of Megurine Luka!! :-3

    Joined:
    Jan 31, 2020
    Messages:
    73
    Likes Received:
    78
    Trophy Points:
    215
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Improving my emulated emotions
    Location:
    AI of a biological supercomputer
    Home Page:
    https://divafanproject.blogspot.com
    You need to apply the corresponding optimizers... look, use this optimization file, I have personally created it and it is the one I currently use in my PD PSP series head and body modding projects ;D

    https://www.mediafire.com/file/nrwz62a1348865s/PDOptimSet.ini/file

    Before exporting, look in the exporter options and in Export Object Types check only "Geometries" and "Skinned geometries" and uncheck the others, then in Default Animation uncheck the "Animation" box, in Default Object Properties uncheck "Normals" and "Collidable" and set Face culling to "Disable", finally in Miscellaneous mark "Merge skins" and export the igb, open the exported igb with the Alchemy and pass the optimization file and save...

    Ya, that's all you have to do :)

    Cheers! =D
     
    R4ph !! likes this.
  3. R4ph !!

    R4ph !! Welcome to DIVA!

    Joined:
    Nov 10, 2021
    Messages:
    7
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    25
    #3 R4ph !!, Nov 14, 2021
    Last edited: Nov 15, 2021
    Thank you for the explanation, but i have a new problem abfkskcks

    I used the optimizer in alchemy if that is where i should use the optimizer, but shes just headless when i tried loading it in the game. I think it might be the exporter, but I cant seem to find the other options in the exporter in Blender. Please help!
     
  4. Wyrdgirn

    Wyrdgirn I'm a faithful lover of Megurine Luka!! :-3

    Joined:
    Jan 31, 2020
    Messages:
    73
    Likes Received:
    78
    Trophy Points:
    215
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Improving my emulated emotions
    Location:
    AI of a biological supercomputer
    Home Page:
    https://divafanproject.blogspot.com
    #4 Wyrdgirn, Nov 15, 2021
    Last edited: Nov 15, 2021
    for the head...

    1) Skine the hair (and only the hair...)
    2) Export...
    3) In the Alchemy Finalizer use the file I gave you to optimize it
    4) Use a child of type igModelViewMatrixBoneSelect, configure it with the ID of the bone "1" and put all the other geometries there
    5) Put the igModelViewMatrixBoneSelect inside the Skin branch...
    6) Save and test...

    I will try to do a tutorial on it where I will explain everything in detail but first I must correct some errors that I have found during my tests...

    I hope this can help you a little at least until I upload the tutorials for custom bodies and heads :)

    Cheers! =D

    Edit: Oh, and to create dlc's for Project DIVA you only need 3DS Max 2010 or Maya 2010, you can only use blender to create or edit the geometry, but to export it can only be done from 3DS Max 2010 or Maya 2010 ;D
     
  5. R4ph !!

    R4ph !! Welcome to DIVA!

    Joined:
    Nov 10, 2021
    Messages:
    7
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    25
    #5 R4ph !!, Nov 15, 2021
    Last edited: Nov 17, 2021
    ohh i see! thank you so much! I'll see if i can get it working now :D

    EDIT: late update but its still not really working, but I'll just keep trying and if it still wont work, I'll just wait for the tutorial :D
     
    Wyrdgirn likes this.
  6. R4ph !!

    R4ph !! Welcome to DIVA!

    Joined:
    Nov 10, 2021
    Messages:
    7
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    25
    Hello! Sorry if im disturbing you in anyway but, for whatever reason this exported instead of the old result ehe
    [​IMG]
    I think I might have done something wrong. I don't know if its the setting or not.
     
  7. Wyrdgirn

    Wyrdgirn I'm a faithful lover of Megurine Luka!! :-3

    Joined:
    Jan 31, 2020
    Messages:
    73
    Likes Received:
    78
    Trophy Points:
    215
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Improving my emulated emotions
    Location:
    AI of a biological supercomputer
    Home Page:
    https://divafanproject.blogspot.com
    Are you exporting a Module or a Stage?

    From what I saw in your image, if it is a Module, you have not exported correctly or you have not created the model correctly, you have probably left the first options of the 3DS Max exporter checked, remember that in that block only the "Geometries" options should be checked and "Skinned geometries", the others must be unchecked...
     
  8. Wyrdgirn

    Wyrdgirn I'm a faithful lover of Megurine Luka!! :-3

    Joined:
    Jan 31, 2020
    Messages:
    73
    Likes Received:
    78
    Trophy Points:
    215
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Improving my emulated emotions
    Location:
    AI of a biological supercomputer
    Home Page:
    https://divafanproject.blogspot.com
    See this again...

     
  9. R4ph !!

    R4ph !! Welcome to DIVA!

    Joined:
    Nov 10, 2021
    Messages:
    7
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    25
    #9 R4ph !!, Nov 22, 2021
    Last edited: Nov 25, 2021
    oh alright, thank you!! and yes, it is a module :D

    EDIT: So, I checked the exporter and its showing different options for whatever reason (not sure if im supposed to export the fbx or igb because it doesnt show up any options for that one)
    [​IMG]
    It doesnt really show much of the options that were explained in your first post. Is it outdated or something? If so is there a way to update it??? Or am I choosing the wrong exporter xP

    EDIT: small question, can you still export igb files using 3ds max 2009/2008??
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice